Du har måske lagt mærke til, at dine opslag ikke klarer sig godt på Facebook, hvis de kun består af tekst. Folk er langt mere tilbøjelige til at interagere med opslag, der også indeholder billeder eller video.

Følgerne vil have historier. Og historier fortælles nu en gang nemmest og bedst ved brug af billeder – eller endnu bedre: via video.

Det er nemmere for mennesker at afkode skriftlige budskaber, hvis de samtidig kan visualiseres via video eller billeder. Derfor tillægges video på Facebook større og større betydning.

Tidligere var det vigtigst at dele billeder, men det bliver i stigende grad vigtigt at dele videoer. Det er simpelthen det, Facebook-brugerne vil have. Samtidig belønner Facebook videoopslag, da videoerne får lov at komme ud til et større publikum end billeder.

Især Facebook Live, som blev lanceret i Danmark sidste vinter, er blevet ekstremt populært. Facebook Live er, som navnet påpeger, din mulighed for at dele videoer, der foregår i realtid. På den måde giver du dine følgere et uredigeret indblik i, hvad der foregår i din virksomhed – også når det ikke går helt fejlfrit og efter planen.

At få et autentisk billede af din virksomhed ”behind the scenes” med de skønhedsfejl det nu må indebære, er hvad Facebook-følgerne er særligt interesseret i. Det får de mulighed for at få indblik i med Facebook Live.

Samtidig er følgerne mere tilbøjelige til at interagere med livevideo, fordi de kan kommentere og stille spørgsmål til din virksomhed undervejs i videoen, hvormed de får mulighed for at påvirke, hvad der sker i videoen. Det skaber øget interaktion, og følgerne føler sig tættere på din virksomhed. Samtidig får din virksomhed større indblik i, hvad følgerne gerne vil høre, og hvad de synes om det, du viser.

Nicola Mendelsohn, som er vicepræsident for Facebook i bl.a. Europa, forudser at Facebook nyhedsfeed udelukkende vil bestå af video inden for de næste 5 år. Den forudsigelse gælder både for almindelig video og livevideo, og er baseret på den udvikling, der er sker på Facebook. Udviklingen viser, at video er den helt store tendens lige nu.

Videopopulariteten på Facebook er vokset fra 1 milliard videoer om dagen til 8 milliarder på kun et enkelt år. Facebook har tidligere i år udtalt, at 500 millioner brugere ser video på Facebook hver dag. På verdensplan ses video i 100 millioner timer dagligt.

Noget tyder på, at Facebooks vicepræsident kan få ret i sin forudsigelse. Facebook er i hvert fald allerede ved at teste en version af nyhedsfeeden, som kun tillader videoer.

Derfor: hvis du ikke allerede er god til at optage og dele videoer, så er det bestemt på tide at lære det. Og det behøver ikke være svært.

Herunder har jeg lavet to små how-to-guides, så din virksomhed også kan være med på videotrenden 🙂

Sådan optager og deler du almindelig video på Facebook

At optage en video til din virksomheds Facebookside er egentlig ret simpelt og kræver ikke en masse udstyr. Det kan faktisk klares med din smartphone.

Det sværeste ved at optage video til Facebook er at finde en spændende vinkel, som er relevant for dine følgere. Her kan du tage udgangspunkt i blogindlægget 10 tips til det gode Facebook-opslag. De 5 første tips er nemlig også relevante, når du skal dele video.

Som udgangspunkt kan selv de små ting, der sker i din virksomhed have relevans for dine følgere. Du behøver ikke kun optage video, når der er sket noget stort eller banebrydende i virksomheden. Små hverdagsbegivenheder hvor følgerne får et indblik i, hvem din virksomhed er, og hvordan hverdagen foregår kan også have relevans. Hvis du har små tips og tricks fra din virksomheds branche, som er relevant for dine følgere, er det altid guld værd at dele.

De almindelige hverdagsting sker, uden du gør noget for at præge dem, og de kan ikke planlægges. Netop derfor kan det være svært at fastsætte en bestemt vinkel på forhånd.

Det en god idé at hive din smartphone frem og filme, hver gang du tænker, at noget kunne have bare en smule relevans for dine følgere. Det godt være, at det ikke altid er så fedt, når du ser videoen bagefter, men du kan altid droppe idéen igen. På den måde forspilder du i hvert fald ikke en chance for at dele en spændende video med dine følgere.

Når du skal filme, er det altid vigtigt, at du husker at gøre det i bredformat. Det betyder, at videoen skal være mere bred, end den er høj. Det sikrer du meget simpelt ved at vende din smartphone 90 grader, så du optager vandret frem for lodret.

lodrett

Når du har optaget en video, som du vil dele på Facebook via smartphone eller tablet, skal du gå ind på din virksomheds Facebookside på startsiden, hvor der står: ”Skriv noget”. Hvis du klikker i feltet, kan du tilføje din video ved at klikke på det lille, grønne kameraikon forneden. Du kan nu vælge den ønskede video fra din smartphone eller tablet. Herefter tilføjer du en relevant tekst, som siger noget om, hvad der sker på videoen, så følgerne ved, hvad de skal forvente. Klik derefter på “Fortsæt” i øverste højre hjørne.

Facebook spørger nu, hvornår videoen skal offentliggøres. Hvis du klikker på “Offentliggør” i øverste højre hjørne, offentliggøres videoen med det samme. Hvis du ønsker at planlægge opslaget til en anden dag, skal du klikke i det hvide felt på den lille pil. Her kan du i stedet for “Offentliggør” vælge “Planlæg” og indstille den ønskede dato og det ønskede tidspunkt. Klik herefter på “OK” og endelig på “Planlæg”. Videoen vil nu automatisk blive offentligtgjort på denne dato.

Sådan optager du livevideo på Facebook

En livevideo sendes som bekendt i realtid, men herefter kan den deles på Facebook, så den også kan ses af de følgere, som ikke fulgte med, da den blev optaget live.

Livevideo på Facebook kræver noget mere planlægning, end når du deler en almindelig video. Det skyldes, at livevideoen kommer på Facebook MENS du filmer. Derfor kan du ikke bare fortryde, hvis du alligevel ikke synes, det er så relevant for dine følgere, og du kan heller ikke redigere videoen.

Du kan naturligvis bare afbryde din liveoptagelse og lade være med at dele videoen bagefter. Men så risikerer du, at mange allerede har set den, og det ser hverken velgennemtænkt eller professionelt ud.

Derfor: husk at have en gennemtænkt vinkel, før du optager livevideo.

Og så er reglen faktisk omvendt, når du laver almindelig video på Facebook: ved livevideo skal du altid optage horisontalt – ikke vertikalt.

Livevideo kan optages fra din smartphone eller tablet. Når du vil lave en livevideo på Facebook, skal du trykke samme sted, som når du vil dele en almindelig opdatering på din virksomheds side på ”Opslag”. Her kan du nu vælge mellem forskellige muligheder – herunder livevideo.

1-tryk-pu00e5-opslag
2-vu00e6lg-livevideo

Når du har klikket på livevideo, har du mulighed for at navngive videoen, så dine følgere ved, hvad de skal forvente af videoen.

3-beskriv-din-livevideo
4-beskrivelse-af-video

Når du har valgt et passende navn, trykker du ”Gå live” nederst i højre hjørne. Du optager nu live.

Dine følgere kan se din video på Facebook i realtid og skrive kommentarer til det, du viser. Øverst kan du se, hvor mange seere, du har på din video, og hvor længe du har filmet. Nederst kan du se, hvilke følgere, der ser din video på Facebook. Nederst i venstre hjørne har du selv mulighed for at kommentere på livevideoen undervejs. Når du vil afslutte din livesending, trykker du blot på ”Afslut” nederst i højre hjørne.

anne-har-tilsluttet-sig

Når du har afsluttet din livesending, har du mulighed for at gemme videoen på din virksomheds Facebookside, så andre følgere både kan se videoen og de kommentarer, der blev skrevet undervejs. Du kan også vælge at slette den, så ingen andre kan se den udover de personer, der så den live.

Nu ved du, hvordan du deler video på Facebook. Så er der ikke andet tilbage end at sige: sæt i gang! 😀