Du har brugt lang tid på et spændende opslag til din Facebookside og trykker endelig spændt på offentliggør-knappen. Men skuffelsen bliver hurtigt stor, for dit opslag bliver ikke set af ret mange og dør hurtigt hen.

Hvorfor? Det skyldes, at dit opslag ikke er godt nok.

Men hvad er det, der bestemmer om det er “godt nok”? Det gør hele princippet bag Facebook, det såkaldte “VOTE”-princip – og det er vigtigt at have i tankerne, når man laver opslag til Facebook.

Kort fortalt betyder princippet, at dit opslag ikke ses af ret mange og får en hurtig død, hvis det ikke formår at få opmærksomhed, tidsforbrug og engagement fra dem, der ser det – altså hvis du ikke formår at opnå en “snebold-effekt”.

I det følgende vil jeg gennemgå VOTE-princippet trin for trin. Til sidst vil jeg kort beskrive, hvad det er der skal til for, at du opnår engagement i dine opslag, samt en vejledning til, hvordan du får indsigt i dine opslags resultater.

For dig, der ikke har tid til at læse hele blogindlægget er her en opsummering af VOTE-princippet på video:

Jeg er blevet præsenteret for VOTE-princippet på kurset “Adfærdspsykologi på Facebook” med Thomas Bigum og Anders Colding-Jørgensen og modellen er derfor venligst udlånt fra dette kursus. Læs mere om kurset “Adfærdspsykologi på Facebook”.

Nå – lad os komme igang 🙂

V for Visninger

Når et opslag offentliggøres på Facebook begynder Facebook så småt at vise dit opslag til de følgere (eller “fans”) din side har — altså får du så småt visninger af opslaget. Den viser dog ikke opslaget til alle dine følgere på én gang, men kun en lille udvalgt flok.

VOTE_visninger

O for Opmærksomhed

Visningerne leder til opmærksomhed fra Facebookbruger – altså at denne stopper op ved dit opslag. Alt efter hvad dit opslag indeholder og hvordan du har bygget det op, vil det lede til mere eller mindre opmærksomhed.

VOTE_opmaerksomhed

T for Tidsforbrug

Opmærksomheden leder (forhåbentlig) til, at folk bruger tid på dit opslag. Forestil dig, at Facebook starter et lille stopur, fra en person stopper ved dit opslag, til de bladrer videre igen. Jo længere tid de bruger på dit opslag, jo bedre anslår Facebook, at opslaget er.

VOTE_tidsforbrug

E for Engagement

Det sidste trin er engagement. Altså at de brugere, der har fået dit opslag vist, giver det opmærksomhed og bruger tid på det, også ender med at engagere sig i opslaget på den ene eller anden måde.

Dette engagement kan være følgende handlinger af brugeren:

 • Synes godt om opslaget – både almindelig synes godt om, samt de nye tilkendegivelser af følelser (“Vild med”, “Haha”, “Wow”, “Ked” og “Vred”)
 • Kommenterer opslaget
 • Trykker “se mere”, som folder hele teksten ud, hvis den er for langt til at blive vist med det samme
 • Klikker på et eventuelt link
 • Klikker på et eventuelt billede, så de ser det i stort format
 • Deler opslaget
 • Handlinger på delinger af opslaget: altså folk der synes godt om, kommenterer, klikker på billede, link eller “se mere” – alt sammen på delinger af opslaget

VOTE_engagement

Alle disse handlinger anser Facebook som værende tilkendegivelser af, at opslaget er godt — og så ruller snebolden!

Hva’ gi’r det? VOTE!

Samlet har vi altså nu VOTE-princippet – princippet bag Facebook.

Visninger leder til opmærksomhed, der leder til tidsforbrug, der leder til engagement — og opnår du engagement, så giver Facebook dit opslag endnu flere visninger og så fremdeles.

VOTE

Altså ender vi ud med denne spiral-model, der ofte også henvises til som “snebold-effekten”. Den demonstrerer, at de første personer, der ser dit opslag skal reagere på det i en eller anden form, for at opslaget overhovedet vises til flere.

Disse flere visninger forbliver nu ikke kun inden for din sides følgere, men breder sig også ud til vennerne af dem, der viser engagement i opslaget. Og det er lige præcis hér det store potentiale i Facebook ligger — at nå ud til netværkets netværk.

Altså: Hvis ingen engagerer sig i dit opslag dør det simpelthen hen efter kun en enkelt eller få “rul” med snebolden.

VOTE-princippet er derfor den grundlæggende forklaring på, hvorfor nogle opslag falder direkte til jorden efter kort tid, mens andre får et langt og lykkeligt liv.

Her skal det tilføjes, at jeg indtil nu udelukkende har beskrevet organiske resultater. Det vil altså sige de visninger, den opmærksom, det tidsforbrug og det engagement, der kommer helt af sig selv, blot ved at du offentliggør opslaget.

Hvis du ikke er tilfreds med effekten, du har opnået, kan du naturligvis altid “booste” dit opslag med annoncekroner og håbe på at få bedre resultater. Med annoncekroner vil du om ikke andet opnå flere visninger til folk du specifikt målretter efter — det kan både være din sides følgere, men også andre du selv vælger karakteristika på.

Men hvis dit opslag bare ikke er godt, vil disse flere visninger højst sandsynligt ikke lede til opmærksomhed, tidsforbrug og engagement. I så fald vil annoncekronerne ikke rigtig give dig noget og vil være smidt i et sort hul.

Er dit opslag til gengæld rigtig godt, og får du allerede engagement på det, kan det med fordel boostes for at nå endnu bredere ud — og i så fald vil annonceringen heller ikke være så dyr, som den vil være for et dårligere opslag. Win-win!

Kort sagt: Det handler om at lave et opslag, der er så godt, at du opnår engagement. Men hvordan gør du så det?

Hvordan opnår du engagement?

Du skal have VOTE-princippet og snebold-effekten i tankerne når du laver dine Facebook-opslag. Du skal ikke bare gå efter, at folk skal se det. Du skal gå efter, at de skal engagere sig i det, så du på den måde får endnu flere til at se opslaget.

Det næste presserende spørgsmål er jo så nu, hvordan du sikrer dig, at folk engagerer sig i dine opslag, så du opnår snebold-effekten.

Helt grundlæggende afgøres dette af tre elementer:

Indholdet i dit opslag

Det vigtigste er helt klart indholdet af dit opslag. Hvad handler det om? Synes folk det er interessant og rager det dem? Og ikke mindst: rører det ved noget i dem, enten følelsesmæssigt eller tankemæssigt? I forhold til dette er det relevant at læse blogindlægget: Sælg ved ikke at sælge på Facebook.

Opbygning af opslaget

Hvordan har du bygget opslaget op? Har du en fængende overskrift? Driver du folk videre ned i teksten? Har du et sigende billede, der understøtter indholdet?

Tidspunktet for offentliggørelse

Offentliggøres opslaget på et optimalt tidspunkt, hvor mange af dine følgere er online på Facebook?

Jeg planlægger at skrive uddybende blogindlæg om disse tre elementer på et senere tidspunkt 🙂

Det er dog også vigtigt at holde øje med dine opslags resultater, så du ved hvad der virker på din side og hvad der ikke gør.

Hvordan ser du resultaterne?

Facebook tilbyder flere forskellige måder at få indsigt i, hvordan dine opslag klarer sig. Et godt værktøj er den lille knap her:

VOTE_indsigt1

Eksemplet her er taget fra vores egen atriumWeb Facebookside. Ved at klikke på det antal personer, du er nået ud til, får du et uddybende skærmbillede frem, der beskriver, hvordan folk har engageret sig i opslaget:

VOTE_indsigt2

Her fremgår det, at opslaget i alt er blevet vist til 2.115 personer. Eftersom vi ikke har boostet dette opslag, er det en rækkevidde vi har opnået helt gratis.

Af disse visninger har folk vist engagement i opslaget på følgende måde:

 • 34 personer synes godt om
  • 19 direkte på opslaget
  • 15 til delinger af opslaget
 • 7 har kommenteret det i alt
 • 5 har delt
  • 2 har delt det oprindelige opslag
  • 3 har delt et delt opslag
 • 151 personer har i alt klikket på opslaget
  • Heraf 60 personer, der har klikket ind på enten bloggen eller den pågældende kundes hjemmeside, som vi linker til
  • 91 har klikket på anden måde — i dette tilfælde vil det højst sandsynligt være et klik på “se mere” i teksten, der skal til for at få teksten bredt ud i fuld længde

Derfor er tallene under opslaget faktisk aldrig retvisende, for her står jo kun 19 likes, 3 kommentarer og 1 deling. Det er først ved at klikke denne statistik op, at du kan se de reelle resultater du har opnået via VOTE-princippet.

Som det ses nederst har vi her også fået en enkelt negativ tilkendegivelse — nemlig en person, der har skjult opslaget fra os på sin nyhedsvæg. Well — det kan vel aldrig helt undgås 🙂

Jeg håber dette blogindlæg har givet dig en grundlæggende forståelse for princippet bag Facebook. Jeg håber også, at du vil have det i tankerne, når du fremover skal lave opslag til din Facebookside. Jeg ser frem til at lave flere indlæg om indholdet, strukturen og timingen i dine opslag, så du kan opnå engagement og gode resultater.