I vores digital samfund har vi kodeord, eller passwords, til stort set alt vi foretager os – alt lige fra at tjekke post og bankkonto, til vores sociale medieprofiler på Facebook, Instagram, LinkedIn osv. Rigtig mange har sågar også profiler på f.eks. frisørens hjemmeside, hvor man kan bestille en tid online, eller hos diverse onlinebutikker, hvor man måske køber en kjole i ny og næ.

Hvis man har en hjemmeside og selv har adgang, har man også et kodeord hertil – og så er det en rigtig god idé at læse grundigt efter her. For hvorfor er det lige, at det er super vigtigt at finde et rigtig godt kodeord? Og hvordan gør man?

Hvorfor er et sikkert kodeord vigtigt?

Hvert eneste år hackes ikke tusindvis, men millionvis af konti på nettet. Nogle hackere gør det “for sjov” uden reelt at lave nogen skade eller misbruge oplysninger, mens andre har mere onde intensioner, såsom at få fat i dine penge.

Hvis en af dine venner får hacket sin mailkonto, og denne ven har dig på sin kontaktliste, så har hackeren faktisk allerede dit brugernavn – altså din mailadresse – og så mangler han faktisk “bare” dit kodeord. Jeg skriver med vilje “bare”, for har du et usikkert kodeord vil det ikke tage hackeren længe at finde det.

Faktisk bruger de fleste hackere i dag meget sofistikeret software, der helt automatisk står og leder efter kodeord for ham, nat og dag – nemmere kan det ikke blive og det tager faktisk i gennemsnit kun 3 min. at hacke et almindeligt kodeord! Derfor er det utrolig vigtigt, at du aktivt sikrer dig at du har et sikkert kodeord.

Men hvordan gør du så? Her får du 5 absolutte don’ts og 5 gode råd.

5 ting du ikke skal gøre

Lad os lige starte med 5 ting du absolut ikke må gøre:

1. Giv aldrig dit kodeord ud til nogen

OK, måske din mor og far, hvis du stadig bor hjemme, men ellers ikke. Husk, selv rigtig gode venner kan i fremtiden risikere at være eks-ven.

2. Brug aldrig det samme kodeord to gange

Ja, det er super træls at skulle huske så mange forskellige kodeord, men hvis du altid bruger det samme øges risikoen for et komplet identitetstyveri, og det ønsker du ikke. Hele 73% bruger det samme kodeord flere gange på nettet.

3. Brug aldrig ordbogen eller simple sammenhænge

Hvis du bruger ord direkte taget ud af en ordbog er de ret lette for en hacker at finde frem til. Det samme hvis du bruger navne, steder, brands osv. Brug heller aldrig “123456”, “abcdefg” eller “qwerty”!

4. Afslør ikke dit kodeord i sikkerhedsspørgsmålet

Hvad? Ja, altså det der spørgsmål som du nogle steder skal udfylde, som er en sætning du får vist hvis du ikke kan huske dit kodeord, og som kan hjælpe dig med at komme i tanke om det. Hvis dit kodeord f.eks. er dit kæledyrs navn – og du i sikkerhedsspørgsmålet skriver “navnet på mit dyr”, så sker der vel ikke noget? Jo, muligvis, hvis der er et sted på nettet, hvor man kan finde ud af hvad dit dyr hedder – f.eks. Facebook eller Instagram? Husk at overvej det.

5. Fald aldrig for fiskerier

Altså, de der henvendelser fra fremmede, der måske angiver at være nogen du kender, hvor de beder dig sende dit brugernavn og kodeord til en konto. Eller beder dig sende et billede af din NemID osv. Hvis det lyder lidt suspekt – så er det højst sandsynligt! Brug den sunde fornuft og vær kritisk!

5 gode råd til det gode kodeord

Okay, hvordan er det så du skal gøre? Det er der 5 gode råd til her 🙂

1. Nemt at huske, men svær at gætte

Det er en rigtig god huskeregel. Dit kodeord skal være let for dig selv at huske, men svær for fremmede at gætte. Altså, noget der giver mening for dig, men ikke for andre.

2. Mindst 8 karakterer

Dit kodeord bør som minimum indeholde 8 karakterer. Altid.

3. Inkluder tal, store bogstaver og symboler

Hvis du bruger forskellige tegn er dit kodeord alt andet lige sværere at gætte. That’s a fact.

4. Overvej en Password Manager

Nu når du aldrig må bruge det samme kodeord to gange skal du pludselig kunne huske en hel del forskellige kodeord. Heldigvis kan du få hjælp til at huske alle dine forskellige kodeord! Der findes forskellige programmer, der kan opfinde rigtig sikre kodeord for dig, samt lagre dem for dig, og det eneste kodeord du derfor skal huske er det til Password Manageren. Men kan man så stole på det program? Ja – hvis du vælger det rigtige – et betroet program. F.eks. LastPass. Hvad med at få din browser til at huske kodeordet for dig? Det kan være en OK løsning, men hvad så når din computer bliver stjålet? Så har tyven direkte adgang til alt, og det er jo ikke så smart.

5. Sørg for, at din computerens sikkerhed er i orden

Hold hele tiden din computers sikkerhed up to date og kommer der nogle advarselsbeskeder skal du tage dem seriøst og gøre noget ved det. Det nytter ikke at du har en masse gode og sikre kodeord, hvis en hacker kan sidde og følge med i hvad du indtaster, fordi han har hacket sig ind på din computer og kan se alt hvad du foretager dig.

Eksempel på et godt kodeord

Kan jeg ikke lige komme med et eksempel? Jo, naturligvis.

Lad os sige, at du fik din nuværende lille, søde hund i 2008. Du er rigtig glad for den, så et kodeord der involverer den, vil du kunne huske – men du må ikke bare skrive “Fido”! Til gengæld kan vi lave et godt kodeord ud af en sætning som: “Jeg fik lille søde Fido i 2008”. Det kunne f.eks. være “JfLsFi08”. Hvordan kom jeg frem til det? Jeg tog såmænd bare hvert begyndelsesbogstav og satte sammen med årstallet til sidst, men gjorde hvert andet bogstav stort, hvert andet småt. Til sidst kan du se et lille videoklip fra det amerikanske “Last Week Tonight”, hvor John Oliver interviewer Edward Snowden om netop kodeord.