Kan du genkende disse ikoner?

Det er alle forskellige måder at komme på internettet på — også kaldt browsere.

Du bruger sikkert én af disse uden at tænke over hvorfor. Det gjorde jeg også førhen, indtil jeg fandt ud af, at der er forskel på internet!

Rager det dig?

Nu tænker du måske, at du er fuldstændig ligeglad med, hvordan du kommer på internettet, bare du kan komme det — og det gjorde jeg også selv. Men giv det lige en chance og læs lidt videre!

Når du prøver at gå fra en (åbenbart) dårlig til en god browser finder du ud af, at det faktisk forbedrer oplevelsen på internettet en hel del, og så var du måske alligevel slet ikke så ligeglad, som du gik og troede.

Måske kan det gavne dig at overveje, hvilken browser du bruger til at komme på internettet. Særligt hvis du bruger det blå e, også kaldt Internet Explorer, er det en god idé at læse videre…

De bedste og den dårligste

Alle browsere er i princippet okay til det mest simple på internettet: at få vist simple hjemmesider. Men hvis du vil gøre det nemmere og mere lækkert for dig selv — hvis du ikke kun vil have en god, men den bedste oplevelse på internettet, så skal du vælge en god browser.

Og hvad bestemmer så, om en browser er god? Det kan du læse i næste afsnit. Lad os starte med det vigtigste: Hvilke browsere er bedst og dårligst? For at konkludere dette laves der årligt et utal af tests, og de kommer stort set alle frem til samme konklusion — der er én tydelig vinder, der anbefales og én tydelig taber. Lad os starte fra toppen.

Anbefales: brug Google Chrome

Chrome

Google Chrome er klart den browser, der vinder mest og også den, jeg bruger til daglig og er blevet meget positivt overrasket over. Browseren har over de seneste år vundet store markedsandele og de nyeste tal viser, at ca. 21,55% af alle danskere bruger netop Google Chrome (kilde: www.rankings.dk).

Begrundelse? Den er hurtig til at starte op og en af de hurtigste browsere generelt. Den påvirker ikke de andre programmer på computeren eller mac’en. Den er enormt brugervenlig, nem og intuitiv at bruge. Man kan let have flere vinduer åbne, uden at det generere. Du kan browse sikkert og privat, og så har du altid et godt sikkerhedsnet i form af Googles support, hvis noget skulle gå galt. Desuden er den hele tiden up to date med de nye teknologier. Det mest imponerende er dog dens anvendelighed på tværs af platforme — altså både på Windows computer, på Macs, iPhones, Android-telefoner, sågar Windows-telefoner, samt diverse tablets.

Desuden er der mulighed for at oprette brugerprofiler med særlige bogmærker og tilføjelser, der gør det muligt for dig at få vist de samme standard ting, uanset hvor du går på internette fra, blot ved at logge ind med din brugerprofil.

Her finder du Google Chrome.

Alternativet: brug FireFox eller Safari

Firefox Safari

Ser vi udelukkende på hastighed vinder Firefox og Safari faktisk ofte over Google Chrome. Dog vinder Chrome alligevel på brugervenlighed og funktionalitet. Har du en Mac computer vil Safari være installeret på den som standard. Firefox derimod skal hentes manuelt.

Både Firefox og Safari er ganske udmærkede browsere, der lever op til standardkravene fra de fleste. De nyeste tal viser, at ca. 5,98% af alle danskere i skrivende stund bruger Safari, mens 4,44% bruger Firefox (kilde: www.rankings.dk).

Her finder du Firefox.
Læs mere om Safari her.

Frarådes: brug ikke Internet Explorer

InternetExplorer

Den eneste browser jeg (og flere tests) decideret vil fraråde dig at bruge, er Internet Explorer. Af tre simple årsager:

 1. Den er langsom
 2. Den er ikke brugervenlig. Man kommer f.eks. let til at installere en masse ekstra “fyld”, som man alligevel aldrig bruger
 3. Windows har stoppet al support og sikkerhedsopdateringer til ældre versioner af browseren. Det betyder, at med mindre du har den nyeste version, risikerer du at åbne op for virus og lignende. Og det kan være meget svært for den almindelige computerbruger at finde ud af, om man har den nyeste version.

Jf. de nyeste tal bruger 13,55% af danskerne stadig Internet Explorer (kilde: www.rankings.dk).

Hvad er forskellen?

Hvordan måles forskellene så helt konkret? Hvad måles der på i vurderingerne?

I de omtalte tests, hvor browserne sættes op mod hinanden, bedømmes de ud fra en lang række af emner. De mest almindelige ting at teste for er:

 • Opstartstid
  Hvor lang tid tager browseren om at starte op?
 • Brug af hukommelse/plads på computeren
  Hvor meget påvirker browseren computerens andre programmer?
 • Design og brugervenlighed
  Er browseren nem at finde ud af?
 • Yderligere funktionalitet
  Hvordan virker den generelt, f.eks. i forhold til at have flere internetvinduer åbne på samme tid?
 • Brug på forskellige platforme
  Kan du bruge browseren på både computer/mac, smartphone og tablet?
 • Sikkerhed og privatliv
  Er browseren sikker at bruge, og sikrer den dit privatliv?

Vil du læse mere? Så kan du nærstudere nogle af de større tests fra 2015 her:

IT Pro – Which is the best browser?: Chrome vs Firefox vs Internet Explorer 2015

TopTen Reviews – Internet Browser Software Review 2015

Og når vi nu taler om, at Internet Explorer er lidt langsommere end alle de andre, så se lige denne joke: http://9gag.com/gag/aozNZ1X/conversation-between-browsers.

Jeg håber, indlægget har bidraget til, at du i de mindste vil overveje, hvordan du kommer på internettet i fremtiden 🙂