Lad nu være.

Hvorfor deltager folk fuldstændig uovervejet i falske konkurrencer fra falske Facebooksider?

Det er et spørgsmål, der virkelig går mig på. Og det irriterer mig grænseløst, når jeg ser mine Facebookvenner deltage i disse falske konkurrencer, som forvandler deres personlige profiler til reklamesøjler, der bidrager til udbredelsen af svindelnumre.

Denne weekend skete det igen med intet mindre end tre store falske sider, der udgav sig for at være hhv. Bruun’s Galleri, Danske Spil og Fakta.

Grunden til, at så mange deltager må unægteligt være uvidenhed. Uvidenhed omkring, hvordan man spotter en falsk Facebookside og konkurrence.

Derfor synes jeg lige vi skal tage den én gang til for Prins Knud.

Så her får du 5 tegn på, at en Facebookside og konkurrence er falsk.

1. Præmien er næsten for god til at være sand

Hvis en præmie næsten lyder lidt for god til at være sand – så er den det højst sandsynligt også!

Hvis du tænker: “Wow – sikke en fed præmie.” Så stop lige op.

Et eksempel fra weekenden var den falske Danske Spil side, hvis præmie lød på, at man kunne vinde 50.000 kr. skattefrit hver måned i 6 måneder. Altså 300.000 kr. skattefrit i alt. Det er altså også lidt for godt til at være sandt, ikke?

Eller Fakta-siden, der lovede “Et års forbrug af Fakta til hele din husstand”. Hvad er et års forbrug af Fakta i det hele taget? Come on.

Falsk-konkurrence-fakta

Ofte vil du også se, at der dukker små “ekstra” konkurrencer op i forbindelse med den større konkurrence. Fra den falske Bruun’s Galleri-side lød præmien egentlig på et gavekort på 10.000 kr. til centeret, men midt i det hele dukkede i en kommentar til konkurrencen endnu en konkurrence op, hvor en heldig kunne få en iPhone. Her skulle man klikke på et link og indtaste sine oplysninger. Hvad der sker hvis du gør dette kommer jeg ind på sidst i blogindlægget.

2. Konkurrencen bryder Facebooks konkurrenceregler

Hvis du skal dele et Facebookopslag, dele Facebooksiden, eller like Facebooksiden (og måske endda også andre Facebooksider) – så er konkurrencen højst sandsynlig falsk. Det samme hvis du skal tagge nogle venner.

Det er nemlig i strid mod Facebooks konkurrenceregler at kræve deling og tagging.

Alligevel kræver disse falske Facebooksider det i deres konkurrencer.

Hvorfor? Fordi det er en effektiv og lynhurtig måde at få likes til siden.

3. Siden er ikke en officiel side

Når en side er officiel for større virksomheder og brands, markeres de med et blåt flueben.

Det er Facebooks måde at vise dig, at en side er officiel repræsentant for netop dét brand.

Når du ser en konkurrence fra en side, og vil tjekke om den er falsk, kan du derfor klikke ind på siden og kigge efter det blå flueben. Hvis det er der, så er den god nok. Hvis den mangler er siden med stor sandsynlighed falsk.

Ægte Facebookside Danske Spil

4. Der er ikke mange likes på siden

Den næste alarmklokke der skal ringe hos dig, omhandler det antal likes siden har.

Ofte har disse falske Facebooksider ikke mere end et par tusinde likes. Og det er langt fra, hvad du kan forvente, at store brands som f.eks. Danske Spil, Bruun’s Galleri og Fakta har. Faktisk har Danske Spil knap 10.000, Bruun’s Galleri ca. 25.000 og fakta næsten 66.000, mod den falske Fakta, der altså kun har knap 3.000 likes.

Falsk-side-fakta

Vær derfor skeptisk, hvis siden ikke har så mange likes, som du ville forvente, det brand har.

5. Alle tidligere opslag er nye

Det sidste, og nok mest iøjenfaldende for en falsk Facebookside, er de tidligere opslag, der er lavet. Ofte er opslagene nemlig offentliggjort inden for de seneste 24 timer. Og større brands kunne aldrig finde på at spamme opslag ud fra deres Facebookside med op mod 10 opslag inden for et døgn.

De fleste falske Facebooksider går ind og kopierer 1:1 hvad den ægte side har skrevet de seneste 1-2 uger. Men som sagt er disse opslag så alle lagt op inden for relativt kort tid.

De helt “dygtige” falske sider har gjort sig den ulejlighed at tilbagedatere opslagene. På den måde ser det ud som om opslagene er lagt op længere tid tilbage. Men selv i dette tilfælde kan du spotte, at noget er galt ud fra det antal likes hvert af disse opslag har.

Afslørende er det også, at det første opslag du kan se, er opdatering af profil- og coverbillede. Det er nemlig det første der gøres, når en Facebookside oprettes. Ergo er siden relativt ny og højst sandsynligt falsk.

Sådan kan du nemt tjekke, om siden er falsk

Hvis du stadig er i tvivl efter at have læst de ovenstående 5 tegn, er her et super godt og nemt værktøj du kan bruge:

InCover Facebook Checker

Her indtaster du meget simpelt Facebooksidens webadresse. Altså f.eks. https://www.facebook.com/atriumWeb. Klik så “Check page” og lad værktøjet komme med et kvalificeret gæt på, om siden er reel eller falsk.

Det får svindlerne bag siderne ud af det

Det helt store spørgsmål er jo: Hvorfor?

Hvorfor oprette en falsk Facebookside og en falsk konkurrence? Hvad får svindlerne ud af det?

Først og fremmest kan de være så heldige, at siden ikke lukkes ned af Facebook. Det efterlader dem med en Facebookside, der har opnået utrolig mange hurtige likes, som de så efter noget tid kan videresælge til folk, der gerne vil starte deres nye Facebookside med mange likes. Køberen af siden overtager den, omdøber siden og sletter alle tidligere opslag (hvis det ikke allerede gøres kort efter konkurrencen), og starter så forfra.

Ja – hvorfor nogle vil købe sig til likes er så et helt andet spørgsmål.

Men det største de får ud af disse falske sider og konkurrencer er din mailadresse. Ofte er det via føromtalte små ekstra-konkurrencer, der pludselig også offentliggøres af den falske side, i forbindelse med en større konkurrence.

Giver du din mailadresse kan du være 100% sikker på, at svindlerne bag siden sælger den videre.

Det betyder, at du pludselig vil begynde at modtage spam-mails fra virksomheder og sider, du aldrig har hørt om, men som du med din deltagelse har givet samtykke til.

Og det er rigtig svært at få stoppet igen, da det selvsagt ofte ikke er sider, der overholder god markedsføringsskik.

Derfor er det vigtigt, at du aldrig deltager i falske konkurrencer.

Måske tænker du, at du hellere vil deltage i en falsk konkurrence med forhåbningen om, at den er ægte, i stedet for helt at lade være.

Men gør dig selv og alle andre en tjeneste og lad være. Det tager under 1 min. at spotte, om en Facebookside er falsk med de 5 ovenstående kendetegn. Det er 1 min. godt givet ud, for at undgå at bidrage til svindlernes succes.

Og endnu vigtigere. Med 1 min. research kan du undgå at være den irriterende Facebookven, der deltager i falske konkurrencer, som spammes ud på dine venners Facebook nyhedsfeeds 🙂

HUSK desuden altid at anmelde en falsk Facebookside. På den måde er der større sandsynlighed for, at Facebook vil reagere og lukke siden. Det gør du på følgende måde:

  • Klik ind på Facebooksiden
  • Vælg “Mere” under coverbilledet
  • Klik “Anmeld side”.
  • Markér “den er et svindelnummer”
  • Tryk fortsæt
  • Luk enten boksen eller vælg at blokere/skjule alt fra den falske side, så du ikke længere kan se noget derfra

Anmeld-falsk-Facebookside