Rådene i dette blogindlæg kan bruges helt generelt, men er særligt tiltænkt dig, der har mod på selv at tage billeder til din hjemmeside, din Facebookside, LinkedIn, eller hvad det end måtte være. Med disse råd vil jeg påstå, at alle kan tage gode billeder.

1. Dine billeder vinder altid

Det første og vigtige råd er at komme igang med selv at tage billeder! Dine personlige billeder vinder altid over billeder fra online arkiver som f.eks. Shutterstock. Selvom du måske ikke føler, at du kan finde ud af at tage billeder, der ser lige så flotte ud, kan vi garantere dig for, at dine billeder vil virke bedre. Det er trods alt dig og din virksomhed du skal vise.

Desuden kan online arkivbilleder meget nemt se opstillede og lidt kunstige ud. Ergo: de gode billeder er dine egne.

2. Din smartphone er bedre end ingenting

Du behøver ikke det helt store professionelle udstyr for at tage gode billeder. En smartphone kan sagtens give rigtig fine billeder, som du kan bruge online.

Det er altid bedre at tage billeder med din smartphone, end slet ikke at tage nogen!

3. Vent til vejret er godt

Det er vigtigt at have den rette lyssætning, men det er ikke så svært som det lyder. Du skal faktisk bare vente, til vejret er godt, og det er lyst udenfor. Der er nemt at forfalde til at tro, at det kun er aktuelt, når man tager billederne udenfor, men det er forkert. Det bedste indendørs lys kommer nemlig udefra. Så i alle tilfælde: vent til vejret er godt.

4. Hold dig fra blitz

Nu vi er ved lyssætning, så hold dig fra blitzen. Blitz er overvurderet og det bliver sjældent lige så pænt, som man håber på. Så med mindre du er rigtig god til at styre din lyssætning, vil du have langt større held med naturligt lys end med blitz og lamper. Det er altid muligt at tilsætte mere lys i billedbehandlingsprogrammer på computeren senere.

5. Ryd op

Det lyder basalt, men man kan nemt glemme det, og det er træls at opdage bagefter. Så: hvis du tager billeder indenfor, så sørg for at rydde op først. Det er ikke alt, der kan fjernes i efterbehandlingen af et billede.

6. Brug rene linjer

Rene linjer i et billede gør det pænere at se på. Så, lad os sige du skal tage et billede af et rum med et bord, og at der på bordet ligger et magasin. Så ret magasinet til, så det passer med linjerne på bordet.

Hvorfor? Fordi hjemmesider som regel har helt lige linjer. Derfor kan det skabe et meget stort brud mellem de forskellige objekter, hvis billederne ikke har det og det ser ikke pænt ud.

7. Tag kun billeder horisontalt

En telefon ligger naturligt vertikalt i hånden. Derfor er det naturligt nemmere for dig at tage billeder, der er højere end de er brede. Det er dog meget vigtigt, at du husker at dreje telefonen 90 grader og i stedet tager billederne på den anden led, den brede, bredformat.

Det skyldes simpelthen, at størstedelen af de steder, hvor billederne skal bruges, bruger bredformat. Så hvis dine billeder ikke er det, kan de ikke bruges.

8. Hav plads rundt om objektet

Når du tager et billede, er det sjældent du helt præcist ved, hvordan det skal bruges bagefter. Derfor er det altid en god idé at sørge for at have plads rundt om det, du tager billede af. På den måde kan du altid efterfølgende beskære billedet, så det nemt kan tilpasses forskellige situationer.

Altså — hellere for meget luft omkring end for lidt.

9. Zoom ikke

Der ligger en lang teknisk forklaring bag dette råd, som jeg ikke vil kede dig med. Men kort fortalt bliver kvaliteten simpelthen for dårlig, når du zoomer ind på noget (med mindre du har det top-professionelle kameraudstyr). Det kan sagtens være, at der ser fint nok ud på telefonen, når du har taget billedet, men når det kommer over på en computerskærm er kvaliteten simpelthen ikke god nok længere.

Derfor er hovedregelen, at hvis du ikke kan komme tæt nok på uden at zoome, så er det bedre slet ikke at tage billedet og i stedet finde på noget andet.

10. Send altid billeder i fuld størrelse

Ligemeget hvor godt et billede du får taget, kan det altid få et endnu stærkere udtryk i et billedbehandlingsprogram på computeren. Derfor skal billedet altid sendes i højst mulige opløsning, til dem der evt. skal behandle det yderligere.

Har du taget billederne fra din smartphone vil det sige at vælge muligheden “faktisk størrelse”, når de skal sendes. Spørg os hvordan, hvis du er i tvivl.

Det var 10 råd, der forhåbentlig kan hjælpe dig på vej til at få gode billeder i hus. Nu er det bare at komme ud i verden og komme igang.

Læs om 5 typer af billeder, som du kan tage til din hjemmeside, og få konkrete råd til, hvordan du tager hver enkelt type af billede.