Først vil jeg starte med at skrive, at hvis vi hos atriumWeb administrerer dit .dk domæne, så har vi naturligvis sørget for, at det er valideret. Det følgende er derfor mest henvendt til dig, som selv ejer et .dk-domæne, enten som privatperson eller som virksomhed.

En bestemmelse fra Erhvervs- og vækstministeriet i Lov om internetdomæner (§ 18 stk. 2) fra 2014 betyder, at alle .dk-domæner skal valideres fra d. 1/3 2015.

Valideres? Ja, det vil sige, at oplysningerne på samtlige ejere af et .dk-domæne (altså en .dk hjemmesideadresse), skal tjekkes op mod det danske CPR-register, såfremt det er en privatperson der ejer domænet, eller CVR-register, såfremt det er en virksomhed eller organisation, der ejer domænet.

Hvem skal sørge for det? Opgaven er blevet pålagt DK Hostmaster A/S, som er det firma, der administrerer alle .dk-domæner.

Nu tænker du nok, at det er en stor opgave, for det er jo ret mange hjemmesider der slutter med .dk – og jo tak! Faktisk har DK Hostmaster været igang med opgaven rigtig længe. Derfor vil vi gerne slå et lille slag for deres arbejde ved at fortælle, hvorfor det er vigtigt, og hvordan du selv kan hjælpe dem ved selv at validere dit domæne.

Hvorfor er det så?

Er det ikke bare noget, som nogle politkere på et tidspunkt synes var en god idé? Jo, men det er det nu også! Åbenlyst af den grund, at det kun er rigtige personer, der får lov at oprette en .dk. Skulle der så være et problem med den hjemmeside, så er der en at stille til ansvar for det.

Men det er også smart for dig, der allerede har et domæne og en hjemmeside! DK Hostmaster skriver selv, at “det sikrer en bedre og mere automatiseret service”. Får du på et tidspunkt brug for at blive anonymiseret i CPR-registreret eller hos dit teleselskab, så vil du også automatisk blive anonym i DK Hostmasters offentligt tilgængelige database “WHOIS” – ja, hvis du altså netop har husket at validere dit domæne! Eller hvis du nu skifter postadresse – så opdateres den nye adresse automatisk for dit domæne. På den måde undgår du, at der ligger vigtig post om dit domæne på din gamle postadresse, som aldrig når frem til dig.

Skulle du f.eks. gå hen og glemme dit brugernavn og/eller kodeord til dit domæne, så du ikke længere kan få adgang til den – og det samme gælder din e-mail – så skal du bruge DK Hostmaster til at få oprettet en ny adgang. Uden adgang til din e-mail er de nødt til at sende dig et gammeldags fysisk brev. Men hov – du flyttede da egentlig adresse for to år siden, men har ikke valideret dine oplysninger hos DK Hostmaster – så det ved de ikke og de sender derfor din nye adgang til din gamle postadresse, som du aldrig modtager. Resultatet? Dit domæne er måske tabt for altid…

Så hvad gør du? Det kommer an på om du allerede vil købe et .dk-domæne, eller om du vil til at købe et.

Du ejer allerede et .dk – Skal du gøre noget?

Ja! Lovbestemmelsen gælder både privatejede og virksomhedsejede domæner – så ligemeget hvilken ejerform du har, gælder bestemmelsen for dig. Men om du skal foretage dig noget aktivt kommer an på, om dine oplysninger hos DK Hostmaster stemmer overens med dine oplysninger i enten CPR eller CVR-registeret.

Hvis de gør, skal du ikke foretage dig noget.

Hvis du er i tvivl, vil det være en stor hjælp, at du logger ind på www.dk-hostmaster.dk og tjekker dine oplysninger. Er de forkerte, så ret dem og valider dit domæne. Se hvordan, i deres gode og pædagogiske videoer her:

For privatpersoner
For virksomheder

Det kan også være, at DK Hostmaster når at komme dig i forkøbet. Gør de det, og registrerer de, at dine oplysninger ikke stemmer overens, så vil du pr. mail blive bedt om at opdatere dine oplysninger. Hvis de efter din rettelse stadig ikke kan validere oplysningerne, kan det blive nødvendigt, at du logger ind med NemID og derved tilkendegiver din identitet.

Men – har du adresse i udlandet? Så er det et must, at du selv aktivt klikker ind og validerer dine oplysninger. For i det tilfælde har DK Hostmaster nemlig ikke ret til at indhente dine oplysninger.

Du vil til at købe et .dk – Hvad så nu?

Siden bestemmelsen trådte i kraft, er det nu et krav, at nye ansøgere til et .dk-domæne validerer deres oplysninger i forhold til CPR- eller CVR-registeret – alt efter om siden er for en privatperson eller en virksomhed. Førend det er gjort, kan domænenavnet ikke bekræftes og aktiveres – heller ikke selvom der er betalt for det.

Fristen hedder i skrivende stund 60 dage til valideringen. Sker det ikke inden da, har DK Hostmaster ret til at afvise ansøgningen om registrering af domænenavnet – og så får du ikke din webadresse.

Hvad sker der, hvis du ikke gør det?

Som nævnt kan du slet ikke få gjort dit domæne aktiveret, hvis det er et nyt domæne. Men hvad hvis du har et domæne og ikke validerer det? Selv efter henvendelse fra DK Hostmaster om det? Faktisk – overraskende – ingenting. Endnu i hvert fald!

Det er nemlig sådan, at bestemmelsen blev igangsat kort før valget og dermed nåede de, der indførte bestemmelsen, ikke at få fastsat en konsekvens såfremt det ikke sker. Og siden da er personalet i Erhvervs- og vækstministeriet blevet udskiftet! Så for nu sker der ikke noget ved det, men på sigt kan man forestille sig, at konsekvens bliver nedlukning af de domæner, der ikke valideres. Eller at brugere ekskluderes for adgangen til deres eget domæne, indtil de validerer. Men for nu er det kun gætterier.